måndag 16 september 2013

Hur har svenskan förändrats genom tiden? Kommer det att finnas ett svenskt språk i framtiden?


Människor pratar alltid om att språket förändras till det värre. Det var bättre förr! Hur många har inte hört den frasen från sina mor- och farfäder? När jag var i din ålder fanns det regler och alla pratade formellt. Men hur kommer de sig då att språket har förändrats så mycket? Svenska språket är uppbyggt av flera generationer av slarv och lånord. Men hur har det ändrats så mycket? Kommer det i framtiden att finnas ett svenskt språk?  

Hur började det svenska språket? Från första början fanns det bara ett språk i Europa vilket hette indoeuropeiska. När sedan människor började flytta på sig och separeras delas även språket. De gör olika saker och träffar andra vilket led till att nya ord kommer och att man säger saker på olika sätt. Nordgermanska språket är det som svenskan ingår i tillsammans med norskan, danskan, isländskan och färöiskan. Det är därför svenskan är så likt de andra nordiska språket.  

Den första svenskan var Runsvenskan och började på 800-talet. Då bestod den av runrader med 16 tecken och det var dessa som ersatte de äldre runalfabetet. Ordförrådet förr är inte som idag med lånord från alla möjliga språk. Förr bestod språket mest av arvsord som använts i urminnes tider. Arvsord, som användes då men även idag är fader, moder, måne. Språket genom tiden har även präglats och utvecklats genom många lånord. Lånord betyder att ett språk lånat vissa ord från andra språk eller kulturer som kommit till landet. När kristendomen kom till Sverige och spred sig kom många ord från latin och grekiskan. Ord som advent, kyrkan och kloster var ord som vi använde mycket i vår vardag under den tiden. Det var även under denna tiden som svenska skriftspråket föddes. Innan hade fanns det inget direkt skriftspråk något som vi idag kan tycka är väldigt konstigt. Kan inte alla skriva? Svaret på den tiden var nej, i princip ingen kunde skriva. När då skriftspråket infördes kunde fler läsa, men fortfarande inte många.

När de första lagarna skrevs 1225 startade även en ny tid inom svenska språket. Istället för Runsvenskan började nu Fornsvenskan. Förändringar i språket var bl.a. att verben i språket började formas efter personer. Fler svenskar flyttade in till städer från sina gårdar och handen med Hansan var stor i Nordeuropa. Detta var självklart något som påverkade språket och vi fick ord som stad, mynt, men och bli från den övre delen av Tyskan. I slutet av 1400-talet kom boktryckarkonsten, vilket gjorde att fler kunde använda de skriftliga språket genom att läsa och skriva det. Det var fortfarande inte många som kunde detta utan bara de mest utbildade.  

Sedan från 1526 fram till 1900 skedde reformen, Nya testamentet och Gustav Vasa bibel från 1541 kom. Detta gjorde att vi kom in i en ny tid, Nysvenskan. Genom reformen nådde svenska skriftspråket ut i landet, även fast det var många som inte kunde läsa. Risksvenskan började människor prata. Detta var något många tyckte var konstigt. Varför ska man prata som en bok? Svaret till att människorna frågade sig denna frågan var p.g.a. att många bodde i små byar och på landet. De ansåg att bara man förstod varandra och kunde genomföra det de skulle behövde det inte vara mycket mer komplicerat. Det togs även bort endel ord. På denna tiden var det inte att man strök ett ord ut ordlistan, för den fanns inte än. Nej orden försvann mer automatiskt då ord blev oavändbara och slutade att användas i skrift och språk. Detta tror jag skedde för att många människors liv under denna tiden förändrades. Fler flyttade från sina gårdar och in i städerna, många reste mer runt och upptäckte nya ställen och fler blev utbildade och lärde sig nya och mer användbara ord. 1842 kom folkskolereformen vilket, som jag precis skrev, innebar att fler blev utbildade och kunde få andra yrken. Även under denna tiden kom endel lånord och då från Frankrike. Affär, elegant, intressant och parfym är några exempel.

Från 1900, fram tills nu och vidare är Nusvenskan. Högprosan är nu död och tidningsspråket är stort. Talet påverkar skriften och skriften påverkar språket. Flickor istället för Flicker, med istället för mä. IT språket är nu ett språk som vi tar som en självklarhet i och med internett. Ord och förkortningar som mail, sms, omg används dagligen. Ord från engelskan är nu något som vi ser överallt. 

I och med att engelskan och många andra språk har kommit och lagt till ord i våra ordlista så förändras språket mer. Det är detta många äldre oroar sig för. Kommer det i framtiden att finnas ett svenskt språk? Vem vet, kanske svenskan dör ut för att de andra stormaktsspråken tar över mer. Eller så lever svenskan kvar, utvecklas vidare genom lånord och fler generation av slarv.         

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar